5 sene ago · psikologozgeakcay · 0 yorum
Evlilik Danışmanlığı Nedir?
Evlilik danışmanlığı nedir? Evlilik, ilişkiler arasında en karmaşık olanlardan, en fazla duygu ve düşünce karışıklığına yol açan durumlardan biridir.
Herhangi bir evliliğin iyi ya da kötü olduğuna, yine ve yalnızca o evlilik ilişkisini yaşayan çift karar verebilir. Dışarıdan bakıldığında pek de iyi görülmeyen ya da birbirine yakıştırılmayan bir çiftin evliliği çok güzel olabiliyor. Benzer şekilde dışarıdan bakıldığında çok iyi giden bir evlilik aslında çiftler arasında problemlerle dolu bir evlilik olabilir.
Evlilik Danışmanlığı Nedir?
Evlilik danışmanlığı, evlilik ilişkisini, evliliğin her iki tarafı (kadın ve erkek) açısından da, daha doyum verici hale getirmek için gerçekleştirilen bir psikolojik danışmanlık sürecidir.
Evlilik danışmanlığını, sorunlarınızı çözmenizde yardımcı olmak üzere gerekli eğitimleri almış psikologlar tarafından yapılır. Sorunlara rağmen mucizeler yaratacak, eşinizi ve sizi melek haline getirecek ve kalan yaşamınızı sorunsuz geçirmenizi sağlayacak kişi değildir. Psikoloğa gitmekte amacınız karşınızdaki insanı değiştirmek ve sizin olmasını istediğiniz insan olmasını sağlamak değildir. Aksine birbirinizin kişiliklerine saygı göstererek, sizin de olduğunuz insan olmanıza saygı duyulmasını istemek ve beklemektir.
Evlilik danışmanlığı hizmeti, bireylerin ilişkiden beklentilerini düzenlemesi, iletişim ve problem çözme becerilerini güçlendirmesi sağlanarak ilişkideki eksiklikleri tamamlamalarında yardımcı olmaktadır.
Bu danışmalık hizmeti, ilişkide yaşanan pek çok krizin çözülmesinin yanısıra, devam etmesi mümkün olmayan ilişkilerin de sağlıklı bir şekilde sonlanmasında yardımcı olur.
ÇİFTLER NE ZAMAN EVLİLİK DANIŞMANLIĞINA BAŞVURMALIDIR?
- Evlilik içerisinde yaşanan anlaşmazlıklar, iletişim kopuklukları, çatışmalar, soğukluklar, şiddet, aldatma gibi pek çok konu ilişkide kişiler arasına mesafeler sokmakta ve evliliği bazen çözümlenemez, kurtarılamaz olarak algıladığımız bir noktaya sürükleyebilmektedir.
- Eşler birbiriyle hiç kesişmeyen, paralel hayatlar yaşamaya başladılarsa ve bir araya geldikleri anlarda da ortak hiçbir keyfi paylaşamıyorlarsa,
- Cinsel yaşam da dâhil olmak üzere evliliğin kadın ve erkeğe dair hiçbir alanında paylaşımlarının kalmadığını hissettiklerinde,
- Evliliğin daha iyi olacağına dair tüm inançlarını kaybettilerse,
- Evliliklerinden alamadıkları keyfi ve mutluluğu işlerinde, başka kadınlarda/erkeklerde, çocuklarında aramaya başladılarsa,
- Anlaşılmadıkları, değer verilmedikleri, önemsenmedikleri, istenmedikleri gibi olumsuz düşünce ve duyguların ötesinde evlilikleri ve eşleri olumlu hiçbir şey çağrıştırmadığında,
- Evliliklerinden kaynaklı olduğunu düşündükleri duygu ve düşünceler nedeniyle güncel yaşamları, üstlenmeleri gereken diğer roller ve sorumluluklar (örneğin iş yaşantıları, anne-babalık rolleri, arkadaşlık ilişkileri ve sosyal yaşantıları) sekteye uğradığında,
- İçsel ruhsal dünyalarına depresyon, kaygı, panik, öfke, ümitsizlik, çaresizlik ve mutsuzluk gibi olumsuz duygular hâkim olmaya başladığında evlilikleri için bir uzmana başvurmalıdırlar.
EVLİLİK DANIŞMANLIĞI NASIL UYGULANIR?
Evlilikteki problem alanlarına, sorunların derinliğine, çiftlerin terapiden beklentilerine, terapistin uygulamada tercih ettiği yöntemlere ve hangi yaklaşımı benimsediğine bağlı olarak evlilik danışmanlığı uygulamalarında:
• gelen çiftlere nasıl yaklaşılacağı,
• hangi problemlere öncelik ya da ağırlık verileceği,
• ne kadar süreceği,
• danışman ile çift arasındaki ilişkinin ne şekilde kurgulanacağı,
• seansların her iki eşle birlikte mi yoksa ayrı ayrı seanslar şeklinde mi sürdürüleceği gibi konular değişiklik gösterebilmektedir.
Genel olarak temel ve gözlenebilir farklılıklar şöyle özetlenebilir:
- Çiftlerin her ikisinin birlikte alındığı seanslarla, çiftlerin ayrı ayrı alındığı seanslarla ya da süreç içerisinde hem çift hem de bireysel seansların yapıldığı şekilde uygulanabilir.
- Sadece evlilikteki semptomların giderildiği kısa süreli bir terapi (8-12 seans) ya da daha derinlemesine bir çalışmayla bireysel veya kuşaklararası ilişkilerin değişiminin de hedeflendiği sonlanışın başlangıçta öngörülemediği uzun süreli bir terapi olabilir.
- Seans içerisinde çeşitli yaşantısal psikoterapi tekniklerinin kullanıldığı, ödevlerin verildiği, psiko-eğitimsel süreçlerin takip edildiği, tamamen konuşmaya dayalı ya da rüyaların gündeme geldiği ve paylaşıldığı seans süreçleri tercih edilebilir.
Sonuç olarak…
Evlilik danışmanlığında temel hedef her iki bireyin de beklentilerinin karşılanabildiği, keyifli ve doyum sağlayan bir evlilik ilişkisine sahip olabilmeleridir. Her uzun süreli ilişkide olduğu gibi evlilik ilişkisinde yaşanabilecek sorunların üstesinden gelebilmek için çiftlerin suçlamalara sığınmak yerine ortaklaşa hareket edebilmelerini sağlamaktır.
“Evlilik danışmanlığı evliliği kurtarabilir mi?” sorusunun cevabı “evet”, ya da “hayır” değildir. Evlilik danışmanı, “sizinle birlikte” evliliğinizi kurtarmanıza yardımcı olur.
Evlilik Öncesi Danışmanlık
Evlilik öncesi danışmanlık evlenecek kişilerin tekil yaşamdan çift yaşamına geçmelerinde uyum problemi yaşamamaları için büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda iki kişinin evlenmesi ile iki farklı ailenin de birlikte karar almaları, iletişim kurmaları çiftler için oldukça yorucu ve stres yaratıcı bir süreçtir. Anlayış ve samimiyetin davranışlara yansıtılmasının yanı sıra açığa çıkan problemlerin konforlu bir şekilde üstesinden gelinmesi adına kılavuz niteliğinde bir terapi sürecidir.
‘Evlilik ve Evlilik Öncesi Danışmanlık’ paylaşımlarımı instagram profilimden takip edebilirsiniz.
Etiketler: Aile Danışmanlığı, Bayrampaşa Evlilik Danışmanlığı, Bayrampaşa Psikolog, Çift Uyum Problemi, Çift ve Evlilik Danışmanlığı, Evlilik, Evlilik Danışmanlığı, Evlilik Danışmanlığı Psikoloğu, Evlilik Öncesi Danışmanlık, Eyüp Evlilik Danışmanlığı, Gaziosmanpaşa Evlilik Danışmanlığı, Gaziosmanpaşa Psikolog, Küçükköy Evlilik Danışmanı, Yaşam Önerileri Kategoriler: Yaşam Önerileri