Randevu Planla

    Çift ve Aile Danışmanlığı, Bireysel Danışmanlık, Cinsel Danışmanlık, Nöropsikolojik Değerlendirme ve diğer psikolojik danışmanlık randevularınız için dilediğiniz zaman arayabilirsiniz.

    İstanbul Uzman Psikolog Bilgilendirme Telefonu:
    0551 186 42 41

    E-Mail:
    [email protected]

    5 sene ago · · 0 yorum

    Bağlanma Stilimizin İlişkilerimize Etkisi

    Bağlanma Stilimizin Yetişkinlik Dönemindeki İlişkilerimize Etkisi

    Erken dönem birincil bakım verenlerle kurulan ilişkinin; kişinin mizacını, uyum becerilerini, akran ve sosyal ilişkilerini önemli ölçüde etkiler. Aynı zamanda bebeklik ve çocukluk dönemindeki bağlanma şeklimiz yetişkinlik dönemindeki bağlanma figürü olan eş ve romantik partnerlerimizi seçme, onlarla birlikte yaşama biçimimizi de etkiliyor. Genel itibariyle bağlanma stiliniz; eşinizle, arkadaşlarınızla, çocuğunuzla hatta evcil hayvanınızla olan ilişkiniz de dahil olmak üzere, hayatınız boyunca kurduğunuz bütün ilişkileri etkiliyor.

    Terk edilmekten mi korkuyorsunuz? Yakınlık kurmakta zorlanıyor musunuz? İlişkilerinizde bir türlü denge kuramıyor musunuz? Bu soruların cevabı kurmuş olduğunuz bağlanma stilinizde gizli…

    Bowlby’e göre çocukluk dönemindeki fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarımızın ne denli karşılandığıyla ilişkili olan bağlanma stilleri temel güven ya da güvensizlik duygusu üzerine kuruludur. Bowlby’nin bu kuramında 3 stil görülmektedir. Hangi bağlanma stiliyle büyütüldüğümüz, ilişkilerimizi de bu bağlanma stillerine göre yönettiğimizi açığa çıkarmaktadır. Bağlanma stilimizi bilmemiz ilişkilerimizdeki güçlü ve zayıf yönlerimizi fark etmemizi kolaylaştırır.

    İlişkide 3 tip bağlanma şekli:

    Güvenli Bağlanma:

    En sağlıklı bağlanma stilidir. Kişi hem kendisini hem de karşısındaki kişiyi değerli görür. Rahatlıkla yakınlık kurabilir; ancak sınır koymakta zorlanmaz. Yakın olduğu kişilerle duygularını kolayca paylaşır, karşısındaki kişiye de önem verir. Öz saygısı yüksektir.

    Kaygılı Bağlanma:

    Saplantılı bağlanma olarak da bilinir. Bu bağlanma stiline sahip kişiler kendilerini olumsuz karşısındaki kişiye ise olumlu duygularla yaklaşır. Kendilerine güvenleri az olduğu için temel kaygıları terk edilmektir. Bu sebeple ilişkilerinde bir nevi karşısındaki kişiye yapışarak ( sürekli mesaj atmak, aramak, her yerden takip etmek…) partnerleriyle her zaman bir arada olmak ve partnerinin ona sürekli güvence vermesini bekler.

    Kaçıngan-Kayıtsız Bağlanma:

    Bu bağlanma stiline sahip kişiler için yakınlık kurmak zordur; çünkü kendisine karşı olumlu duygular beslerken karşısındaki kişiye karşı olumsuz duygular besler ve güven duymaz. Bu kişiler yakınlık kurmayı, ilişkileri gereksiz görür. Karşısındakinin duygularına karşı kayıtsızdır ve ilişkilerde sorunla karşılaşınca hemen kaçma eğilimi göster. Karşıdaki kişi tarafından reddedilmektense hiç ilişki içerisine girmemeyi ya da kendileri terk etmeyi tercih ederler. Bağımsız olmak onlar için çok daha önemlidir.

    Bir şekilde, kendi bağlanma stilimizi doğrulayan kişileri seçeriz. Örneğin, kaygılı bağlandığımızda partnerimizin bizi terk edeceğinden korkar ve sürekli terk etmeyeceğine dair güvence ararız ve sevilmediğimize dair endişeler yaşarız. Suçlayıcı ve kontrolcü davranırız. Bunun sonucunda eşimiz bizi terk ederse, “zaten bunun olacağını biliyordum, haklıymışım” deriz. Kendini gerçekleştiren kehanet…

    Güvenli bağlanma stili dışındakiler güvensiz bağlanma olarak adlandırılır ve yetişkinlikte sağlam ilişki kurulmasını engeller. Güvensiz bağlanma stiline sahip biri ya kendine ilişkiyi zindan edecektir ya da karşısındakine. Kendisinin sürekli onu terk edeceğini düşünen biriyle birlikte olmak, ya da aşkı fark ettiği anda kaçan, uzaklaşan biriyle birlikte olmak hem karşısındaki kişi için hem de kendisi için zordur. Hedef; karşıdaki kişiyi değiştirmek veya var olan sorunu ortadan kaldırmak değil, bu kişiyle birlikte, bu sorunların nasıl üstesinden gelineceğini belirleyebilmektir.

    Bağlanma stiliniz nasıl değişir?

    Davranış ve düşünce stilimizi bilmemiz, fark etmemiz değişimin ilk adımıdır. Bunun yanında olumsuz ve kaygı veren davranışlarınızı fark edip onarmaya çalışabilir; hatta bu konuda terapi alabilirsiniz. İlişkilerde zorlandığınız noktaları partnerinizle paylaşabilirsiniz. Aynı zamanda yetişkinlikte güvenli bağlanma stiline sahip kişilerle kurulan ilişkiler de güvensiz bağlanma stilinizin değişmesine olanak sağlayabilir.

     

    Bağlanma stilinizi değiştirmek istiyorsanız paylaşımlarımı Instagram profilimden takip edebilirsiniz.

    Gaziosmanpaşa’da Bireysel Terapi talepleriniz için benimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

    Etiketler: , , , , , Kategoriler: Yaşam Önerileri

    psikologozgeakcay

    Özge Akçay

    Lisansımı İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü‘nden Yüksek Onur Derecesi alarak mezun oldum. İstanbul Ticaret Üniversitesi‘nde yüksek lisansımı tamamladım. Üniversite yılları içerisinde İstanbul Üniversitesi Beyazıt Çocuk Kreşi’nde, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E.A. Hastanesi’nde, Yağmur Çocuklar Psikolojik Danışmanlık ve Özel Eğitim Merkezi’nde stajyer psikolog olarak görev aldım; TEGV ‘ de çocuklarla gönüllü olarak çalışmalar yürüttüm.

    Bir cevap yazın