Randevu Planla

    Çift ve Aile Danışmanlığı, Bireysel Danışmanlık, Cinsel Danışmanlık, Nöropsikolojik Değerlendirme ve diğer psikolojik danışmanlık randevularınız için dilediğiniz zaman arayabilirsiniz.

    İstanbul Uzman Psikolog Bilgilendirme Telefonu:
    0551 186 42 41

    E-Mail:
    [email protected]

    3 hafta ago · · 0 yorum

    Nasıl Psikolog Seçilir? 

    Nasıl Psikolog Seçilir?

    Psikolog nasıl seçilir?

    Sıkıntılı bir süreçten geçiyorsunuz ve tek başınıza çözemediğiniz problemleriniz var. Epey uğraştınız bir şeyleri düzeltmek adına, farklı şeyler denediniz ama bir türlü kendinizde bir iyileşme süreci gerçekleşmiyor. En iyisi psikoloğa gideyim bir dediniz. Google’da psikolog yazdınız türlü türlü psikolog çıktı karşınıza. Artık derya deniz üç adımda bir psikolojik danışmanlık merkezleri var. Kafanız karıştı tabi. Bu kadar psikolog arasından neye göre tercih yapacağınıza karar veremez bir halde hissedip zaten zor bir zamandan da geçtiğinizi düşünürsek ekstra gözünüze zor gözükebilir.

    Değişim zamanı geldiğini hissediyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız doğru soruları sormak iyi bir başlangıç noktası olabilir.

    Kendinizi rahatça ifade edebileceğiniz ve güvendiğiniz bir psik olog bulabilmek çok önemli. Sonuçta belki de bu zamana kadar kimseyle paylaşamadığınız duygu ve düşüncelerinizi paylaşacaksınız.

    Psikolog seçerken nelere dikkat etmeliyim?

    En önemlisi seçeceğiniz kişinin “psikoloji” lisans mezunu olması.

    Maalesef ki psikoloji bitirmemiş birçok kişi kendisini psikologmuş gibi tanıtıp insanları yanıltabiliyor. Sağlıklı ve güvenli bir süreçten geçmek istiyorsanız mutlaka gideceğiniz kişinin diplomasına bakın.

    Son zamanlarda psikoloji bölümü o kadar popüler oldu ki maalesef ki bazı üniversitelerde özellikle bazı özel üniversitelerde akademik kadro yetersizliğine rağmen bölüm açılmakta ve eğitim süreci çok da kaliteli olmamaktadır. Bu sebeple seçeceğiniz kişi devlet okullarından mezun ya da özel okulsa da gerçekten bildiğiniz, güvendiğiniz bir okul olması doğru bir tercih olacaktır.

    Psikoloji yüksek lisansı var mı?

    İkinci önemli kriter ise psikoloji lisansının yanı sıra uzmanlığını alıp almadığı yani yüksek lisansı olup olmadığı ve psikoloğun uzun soluklu bir psikoterapi eğitimi alıp almadığıdır. Mezun olduktan sonra seçmeyi düşündüğünüz kişi kendisini geliştirmek, öğrenmek için neler yapmış, hangi alanlarda uzmanlaşmış bunlara bakılmalı. Günübirlik sertifika eğitimlerinden ziyade uzun soluklu eğitim alıp almadığı daha önemli.

    Psikoloğunuzun Uzmanlık Alanı

    Bir diğeri başvuracağınız kişi hangi yaş grubu ile çalışıyor. Örneğin yeni mezun ya da meslek hayatında 3. Veya 4. Yılı olup da ‘çocuk-ergen-yetişkin-çift’ çalışıyorum diye belirtmişse bir psikolog şüpheyle yaklaşmalı. Çünkü her bir yaş grubu kendi içinde uzun uzmanlık ve deneyim isteyen bir süreç. Bu kadar kısa bir süre içerisinde hepsinde uzmanlaşmış olması mümkün değil.

    “Başvuracağım kişi benim yaşadığım problemlerle çalışıyor mu?” Sorusunu da sormalısınız. Örneğin özgüven düşüklüğünüz var ve bu alanda çalışmak istiyorsanız psikoloğunuza bu konuda çalışıp çalışmadığını sorabilirsiniz. Ya da madde ve alkol bağımlılığı konusunda destek arıyorsanız başvuracağınız kişinin özgeçmişinde bu alanda bir çalışma hayatının olup olmadığına bakabilirseniz.

    Kişisel beklentileriniz

    Psikolog seçerken sizin nasıl bir ortamda kendinizi rahat hisseceğinizi de düşünmek önemli.

    Örneğin bir kadın terapistle mi yoksa erkek bir terapiste mi kendinizi rahat ifade edebilirsiniz?

    Online mı görüşmek istiyorsunuz yoksa yüz yüze mi? Online görüşebilmek adına uygun ortamınız var mı?

    Yüz yüze istiyorsanız eğer fiziksel mesafe nasıl olmalı? Yürüyerek mi ulaşabileceğiniz, kolay , iş çıkışı gidebileceğiniz bir yer mi olmalı yoksa uzaklık sizin için önemli değil mi? Görüşmelerin her hafta olduğunu düşünürsek yolu da göz önüne alıp karar vermek daha akıllıca bir tercih olacaktır.

    Seans ücreti ve seans sıklığı nedir? Sizin bütçenize uyuyor mu? Haftalık olarak bu ücreti bir süre karşılayabilecek miyim? Her hafta düzenli bir şekilde görüşmeye gitmeye hazır mıyım?

    Hangi terapi yöntemini kullanıyor, bu size  iyi gelebilecek bir yöntem mi?/

    En önemlisi seanslar sırasında kendinizi güvende hissetmeniz. Bununla birlikte dinlenildiğinizi hissetmeniz de önemli bir kriter. Yargılanıyor, duygu ve davranışlarınız için suçlanıyor hatta psikoloğunuz size ne yapmanız gerektiğini söylüyorsa, size kendi hayatından örnekler veriyorsa, size fazla samimi davranıyorsa, arkadaş olmak istiyorsa, seanslar dışında da iletişim kuruyorsa yani danışan-terapist ilişkisinin dışına çıkıyorsa psikoloğunuzun doğru bir tercih olmadığını söyleyebilirim. Böyle bir durumda psikoloğunuzu Türk Psikologlar Derneği etik kuruluna bildirebilirsiniz.

    Ek olarak…

    Bir terapistle ilk seansınızda kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz çünkü ilk kez birine bu kadar açılıyorsunuz belki de. Bu yüzden resmi bir görüşme gibi hissettirebilir. Ancak zaman geçtikçe ve psikoloğunuzla bağınız arttıkça ilişkiniz daha da sağlamlaşabilir.

    Bireysel Danışmanlık, Çift Danışmanlığı ile alakalı paylaşımlarımı instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz.

    Gaziosmanpaşa, Küçükköy, Eyüp, Bayrampaşa ve çevresinde danışmanlık hizmeti almak için benimle iletişime geçebilirsiniz.

     

     

    Etiketler: , , Kategoriler: Yaşam Önerileri

    psikologozgeakcay

    Özge Akçay

    Lisansımı İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü‘nden Yüksek Onur Derecesi alarak mezun oldum. İstanbul Ticaret Üniversitesi‘nde yüksek lisansımı tamamladım. Üniversite yılları içerisinde İstanbul Üniversitesi Beyazıt Çocuk Kreşi’nde, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E.A. Hastanesi’nde, Yağmur Çocuklar Psikolojik Danışmanlık ve Özel Eğitim Merkezi’nde stajyer psikolog olarak görev aldım; TEGV ‘ de çocuklarla gönüllü olarak çalışmalar yürüttüm.

    Bir yanıt yazın