Randevu Planla

    Çift ve Aile Danışmanlığı, Bireysel Danışmanlık, Cinsel Danışmanlık, Nöropsikolojik Değerlendirme ve diğer psikolojik danışmanlık randevularınız için dilediğiniz zaman arayabilirsiniz.

    İstanbul Uzman Psikolog Bilgilendirme Telefonu:
    0551 186 42 41

    E-Mail:
    [email protected]

    3 sene ago · · 0 yorum

    Kararsızlık Durumuyla Baş Edebilme

    Kararsızlık

    İnsanın kararsız kalması ne kadar da zor. Yolunu kaybetmiş gibi oradan oraya savrulur, hayatına bir yön çizemez. Kararsızlık insanın içini acıtır, azap çektirir, pişmanlık yaşatır. Yıllar geçse de hep elinden kayıp giden fırsatları düşünür.

    ?‍♀️?‍♂️ Ne yazık ki, birçoğumuz şimdilerde böyleyiz. Dönem dönem kararsızlıklar yaşıyoruz, yapmamız gerekenleri hep öteliyoruz.

    ?Neden kararsız kalıyoruz ve bu durum son zamanlarda herkeste sık rastlanılıyor?

    İngiltere’deki Bristol Üniversitesi’nden Sosyoloji Profesörü Harriet Bradley’e göre bu durumun tek sorumlusu, günümüzdeki seçenekler dünyası. Bu kadar seçeneğin karşısında kafamız karışıyor. Sonsuz seçenekler karşısında hep yenilikleri yakalamanın peşindeyiz. Tamam, Bradley’in dediği gibi kişisel özgürlüklerimiz genişliyor ama bu seçenekler bizi seçim yapmaya ve sorumluluk almaya zorladığı için stres ve kaygı oluşturuyor.

    ⤵️Kararsız kalmamızın nedenleri:

    ?️Özgüven eksikliği
    ?️“Hayır” diyememe
    ?️“Başkaları ne der?” korkusu
    ?️Yetiştiriliş tarzı
    ?️Gelecek kaygısı
    ?️Bedel ödemekten korkma
    ?️Sorumluluktan kaçma

    Eğer sık sık kararsız kalıyorsanız, yaşamınızda yolunda gitmeyen bir şeyler var demektedir.

    Kararsızlığınız, iş ve okul yaşamınızda da kötü sonuçlar doğurur ve yeniliklerden korkmanıza sebep olur. Örneğin; işinizi bir türlü değiştiremiyor ya da daha iyi bir iş bulsanız bile kararsız kalıyorsanız bu durum yaşamınızı olumsuz etkilemeye devam edecek demektir. Karar vermeniz ne kadar güçleşirse, anksiyete ve geriliminizde o kadar artar. Sonunda bu gerilim ve anksiyetiniz sağlıklı görüş açınızı bulandırıp yanlış kararlar almanıza sebep olabilir. Yanlışı seçmemek uğruna kararsız kalmanıza rağmen, kararsızlığınız sizi öyle bir boyuta getirir ki doğru değerlendirme yeteneğinizi kaybeder ve yanlışı seçersiniz.

    Kararsızlıkla Baş Edebilmek İçin Ne Yapabilirim?

    • Her şeyden önce herkesi memnun etmeye çalışmayın.
    • Konu hakkında yetersiz bilgiye sahipken karar vermeye çalışmayın.
    • İçgüdülerinize güvenin. Bazen ayrıntılı bir inceleme, araştırma sonrasında verilen kararlar yerine içgüdülerinizle verdiğiniz karar sizin için çok daha iyi sonuçlar doğurur. Aslında içten içe ne istediğinizi ve sonucunun ne olacağınızı bildiğiniz için içgüdünüzü dinlemenizde fayda var.
    • Karar vermeyi bir problem olarak görmek yerine değerlendirebileceğiniz yeni bir fırsat olarak görmeye çalışın.
    • Seçeneklerinizi azaltın. Eleyerek fazla seçenekleri azaltın.
    • Kararsızlığı yenmek için liste yapın. Seçenekleri değerlendirmeden önce ne istediğinizi, önceliklerinizin, ihtiyaçlarınızın, hedefinizin neler olduğunu ortaya koyan bir liste yapın.
    •  Bazen ikisi de doğru gelen iki seçenek arasında kaldığınızda sizi tanıyan ikinci bir kişinin fikrini sormak sizin için karar verme sürecini kolaylaştıracaktır.

     

    Bireysel Danışmanlık, Çift Danışmanlığı ile alakalı paylaşımlarımı instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz.

    Gaziosmanpaşa, Küçükköy, Eyüp ve çevresinde danışmanlık hizmeti almak için benimle iletişime geçebilirsiniz.

     

    Etiketler: , , , , , , , , , , Kategoriler: Yaşam Önerileri

    psikologozgeakcay

    Özge Akçay

    Lisansımı İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü‘nden Yüksek Onur Derecesi alarak mezun oldum. İstanbul Ticaret Üniversitesi‘nde yüksek lisansımı tamamladım. Üniversite yılları içerisinde İstanbul Üniversitesi Beyazıt Çocuk Kreşi’nde, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E.A. Hastanesi’nde, Yağmur Çocuklar Psikolojik Danışmanlık ve Özel Eğitim Merkezi’nde stajyer psikolog olarak görev aldım; TEGV ‘ de çocuklarla gönüllü olarak çalışmalar yürüttüm.

    Bir cevap yazın