Randevu Planla

    Çift ve Aile Danışmanlığı, Bireysel Danışmanlık, Cinsel Danışmanlık, Nöropsikolojik Değerlendirme ve diğer psikolojik danışmanlık randevularınız için dilediğiniz zaman arayabilirsiniz.

    İstanbul Uzman Psikolog Bilgilendirme Telefonu:
    0551 186 42 41

    E-Mail:
    [email protected]

    3 sene ago · · 0 yorum

    Partneriniz Narsist mi?

    Partneriniz Narsist mi?

    Narsist biriyle mi berabersiniz?

    “Yunan mitolojisine göre dünya üzerinde yaşayan birçok Tanrıdan biri olan Narkissos bir gün bir nehir kenarına gelir. Su içmek için eğildiğinde suda kendi yansımasını görür ve daha önce farkında olmadığı güzelliği karşısında kendine aşık olur. ” Narsist Kişilik… 

    Narsistik kişilik bozukluğunun nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte genetik ve çevresel faktörlerin yanı sıra araştırmalara göre; erken çocukluk döneminde ebeveynlerin çocuklarının özelliklerine karşı yaptıkları aşırı yüceltmeler ve gerçek dünyada yeteri kadar düş kırıklıkları yaşamamış olmaları veya ihmalkar ebeveyn davranışları  bu bozukluğun sebepleri arasında görülebilir.

    Narsist kişiler kendilerini herkesten üstün görürler hatta başka insanların onlara hizmet etmeleri gerektiği kanısındadırlar. Kibirli ve kendini beğenmiş görünen bu kişiler eleştirilmeyi dahi kabul etmezler. Bu kişiler çevrelerinden yoğun bir sevgi ve ilgi beklentisindedirler ve böyle olduğuna inanırlar. Bu sebeple çok kolay hayal kırıklığına uğrarlar. Bu kişiler her konuda kendilerini yetkin görmelerine rağmen düşük bir benlik saygısına sahiptirler. Yani sanılanın aksine aslında kendilerini çok da beğenmez ve sevmezler…

     

    Narsistlerin Romantik İlişkileri

    İlişkilerin en başında  çok dışa dönük ve kendilerine güvenli bir şekilde potansiyel adaylara yaklaşan bu kişiler yüksek enerjileri ve ilgileri ile gözlerine kestirdikleri kişiyi etkilemeyi başarıyorlar. Konuşmalarındaki cazibe ve iltifat yetenekleri sayesinde bir narsistin sizi kendine aşık etmesi oldukça kolaydır. Kendi çekici özelliklerini ön plana çıkarmak konusundaki üstün yetenekleri sayesinde karşıdaki insanın gözünü kolaylıkla boyayabilen narsistler, genellikle çok iyi bir ilk izlenim bırakıyorlar. Övgüler, hediyeler, romantik sürprizler ve geleceğe dair verdikleri sözlerle karşılarındaki kişiyi kendilerine bağlıyorlar. Ancak zaman geçtikçe ve ilişkide beklenen yakınlık düzeyi arttıkça narsistlerin de ilişkiye olan ilgileri azalıyor. Genel olarak narsist bireylerin bağlılık kurmadan sadece kendilerini tatmin ettikleri sürece bir ilişkide kalmak istedikleri bulunuyor. Bu sebeple de ilişkilerini daha geçici olarak görüyorlar.

    Pek çok kişi narsist birini görünce anlayacağına inanır, fakat bu insanlar başlangıçta çok cazibeli olabilir. İlerleyen zamanlarda gerçek renkleri ortaya çıkar ve ilişkinize yalan, manipülasyon ve duygusal sabotaj ile zarar verir.

    Fakat eğer bir kere narsist bir insanın büyüsüne kapılırsanız onun bitmeyen talepleri, eleştirileri, bencillikleri ve kaprisleri altında ezilmeye başlamaya hazır olmalısınız. Narsist partnerinizin asla önceden tahmin edemeyeceğiniz öfke patlamaları, haksız suçlamalar ve saygısızlıklarıyla özgüveninizi yavaş yavaş kaybetmeye başlayabilirsiniz. Narsist partneriniz özgüveninizi kaybetmeye başladığınızı gördüğünde zayıflıklarınızı size karşı bir silah olarak kullanmaya başlayacaktır.

    İlişkiyi karşılıklı bir durumdan ziyade tek taraflı bir oyun gibi görürler. Partnerleri de onlar için adeta bir oyuncaktır. Narsist kişilerin ilişkileri belirli bir döngü içerisindedir ve aşamalar her zaman bellidir. Bu noktada narsist kişi öncelikle partnerinin kişiliğini analiz eder ve zaaflarını bulur. Bu zaafları kullanarak partnerini kendisine bağlar. Partnerini kendine bağlamasıyla birlikte partnerini istismar etmeye başlar ve onu değersizleştirir. En sonunda da onun terk eder. Bu döngüyü aynı partnerle birkaç kez daha yaşar. Ta ki partneri içinde bulunduğu oyunun farkına varana kadar… Narsist kişilerin ilişkilerinde kontrol tamamen onlardadır ve ilişkideki tüm kuralları kendileri koyarlar.  Kendİ duygularının olmaması ile birlikte empati yoksunluğundan ötürü partnerinin de duygularını anlayabilecek kapasiteleri yoktur.

    Narsist İlişki Özellikleri

    Bu kişilik özelliğine sahip bir bireyle ilişki kurmak son derece yıpratıcı ve yıkıcı olabiliyor. Kişiye, başlangıçta çok hoş ve çekici gelen partneri zaman içerisinde bambaşka birine dönüşüyor. Zaman geçtikçe kendinizi çok yalnız hissedebilirsiniz. İstek ve ihtiyaçlarınızın hiçbir önemi yokmuş gibi davranılması zamanla sizi öfkeli ve savunmacı biri haline getirerek kendinizi kötü hissetmenize neden olabilir. Partnerlerinin tutarsız davranışlarını (örneğin; başkalarının yanındayken sıcak ama evde yalnızken soğuk olmaları) anlamakta zorluk çekiyorlar, hissettikleri sıkıntıyı partnerleriyle paylaşmaları da mümkün olmuyor. Eleştiriye kapalı, onların ihtiyaçlarına karşı ilgisiz ve fedakarlık yapmaktan hoşlanmayan bir partnere sahip olmak duygusal olarak tatmin olmamaları ile sonuçlanıyor.

    Narsist bir partnerle birlikte olan kişi partnerinin ona onun zaaflarını kullanarak yarattığı dünyada hayatının aşkını bulduğunu düşünür ve bu sayede narsist partnerine bağlanır. Bağlandıktan sonra narsist partner kendi ego tatminini karşılamak için kişiye kötü davranmaya başlar ve bu kişi bu kötü davranışların sebebi olarak kendisini görüp kendini suçlamaya başlar. Bu sebeple kişi bu ilişkiyi düzeltmek için narsist partneri ile sürekli ilgilenir, onun isteklerini yerine getirir ve bu ilişkinin düzelmesini umut eder. Farkında olmadığı nokta ise aslında partnerinin onu sömürdüğüdür.

    Yine de ilişkiyi terk edemezsiniz çünkü ne zaman bir adım atmaya karar verseniz o ilk günkü çekicilikleri, hayatınıza kattığı heyecan, sevgi gösterileri hiçbir şey olmamış gibi yeniden başlar.

    Eğer siz de kendinizi böyle bir ilişkinin içinde bulduysanız ve sorunun ne olduğunu anlayamamış durumdaysanız, bu yazıyı okumanın size iyi geleceğini umuyorum.

     

    Bireysel Danışmanlık, Çift Danışmanlığı ile alakalı paylaşımlarımı instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz.

    Gaziosmanpaşa, Küçükköy, Eyüp ve çevresinde danışmanlık hizmeti almak için benimle iletişime geçebilirsiniz.

     

     

     

     

    Etiketler: , , , , , , , , , , , , , Kategoriler: Yaşam Önerileri

    psikologozgeakcay

    Özge Akçay

    Lisansımı İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü‘nden Yüksek Onur Derecesi alarak mezun oldum. İstanbul Ticaret Üniversitesi‘nde yüksek lisansımı tamamladım. Üniversite yılları içerisinde İstanbul Üniversitesi Beyazıt Çocuk Kreşi’nde, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E.A. Hastanesi’nde, Yağmur Çocuklar Psikolojik Danışmanlık ve Özel Eğitim Merkezi’nde stajyer psikolog olarak görev aldım; TEGV ‘ de çocuklarla gönüllü olarak çalışmalar yürüttüm.

    Bir cevap yazın