4 sene ago · psikologozgeakcay · 0 yorum
Psikolog İle Görüşme Nedir?- Ne Değildir?
Psikolog İle Görüşme Nedir?- Ne Değildir?
Psikolojik danışmanlık lisans eğitimini ‘Psikoloji’ lisans eğitimini tamamlamış kişiler tarafından uygulanmaktadır. Psikolojik destek; bireyin yaşadığı ruhsal, zihinsel, duygusal, duyumsal veya davranışsal sorunların çözümlenmesini, ruh sağlığının geliştirilmesini ve korunmasını amaçlar .Yaşadığınız zorluklarla alakalı içgörü kazandırmayı, düşünce ve motivasyonunuzu artırarak çeşitli yollar bulmanız için destekler. Motivasyon artırıcı teknikler kullanarak kişiye birtakım beceriler geliştirmeyi hedefler. Sağlıksız ve olumsuz düşünceleri keşfedip bunların davranışlara etkisi üzerine odaklanılır. Psikolog bireye yaşadığı zorluklar ya da sıkıntılarla ilgili FARKINDALIK ve İÇGÖRÜ kazandırmayı hedefler. Bireyi gideceği bu yolculukta ona eşlik eder.
Psikolog İle Görüşme Ne Değildir?
- Psikolojik danışmanlık dertleşme, sohbet ortamı değildir. Psikolog danışanıyla ‘Canımlı-Cicimli’ konuşmaz. Hep ‘SİZ’ diye hitap eder.
- Psikolog danışmanlık sürecinde akıl ve öğüt vermez. Yargılamaz ve suçlamaz. Psikolog sizin adınıza kararlar alamaz; danışanın kendi kararlarını kendi alması beklenir.
- Psikolog danışanına sarılmaz, sarılıp ağlaşmaz. Evine, işine ziyarete gitmez. Danışanla belli sınırlar içerisinde görüşmeler yapılır.
- Psikolog hediye kabul etmez; danışanına hediye almaz.
- Görüşme sırasında çay, kahve içip sosyal bir sohbet yapmaz. Acil durumlar dışında telefondan mesajlaşma, konuşma gibi bir durum olmaz.
- Psikolojik danışmanlık mutluluk vaad etmez. Her zaman seans odalarından mutlu çıkılmaz. Gelişim ve değişim zaman zaman acı verici olabilir.
- Psikolojik danışmanlık bir-iki seansta fayda sağlamaz. Bu bir süreçtir ve bazen 1-2 yıl hatta daha uzun da sürebilir. Her kişinin değişim süreci farklıdır ve süre bunlara göre farklılık gösterebilir.
- Psikologlar ilaç yazma yetkisine sahip değildir. Ancak kişinin ilaç tedavisine de ihtiyacı olduğunu düşünürse psikiyatriste yönlendirerek görüşmelere devam edebilir.
“Kendine özgü bir hikayesi ve şu anda kendine özgü zihinsel uğraşları olan, bu kendine özgü kişinin, bu kendine özgü zamanda, bana bu kendine özgü şeyleri söylemesinin ve yapmasının amacı nedir? Böyle davranmasının bilinçli veya bilinçdışı amaçları, duyguları, korkuları nedir? Yaşadıkları neyin tekrarıdır?” Bu soruların yanıtının arandığı görüşmelerde danışan ile çok özel bir ilişki kurulur.
Etiketler: Bireysel Danışmanlık, Bireysel Psikolojik Danışmanlık, Depresyon, Gaziosmanpaşa Evlilik Danışmanlığı, Gaziosmanpaşa Psikolog, Psikolog, psikolojik danışmanlık, Psikolojik Destek, Yaşam Önerileri Kategoriler: Yaşam Önerileri