5 sene ago · psikologozgeakcay · 0 yorum
İlişkilerde “Alttan Alan” Taraf Olmak
İlişkilerde “Alttan Alan” Taraf Olmak…
“İlişkimizde hep alttan alan taraf benim; sorun yaratan taraf değil de sorun çözen taraf oldum, var olan problemi uzatmamak için sustum…”
Peki bu durum ne kadar sağlıklı? Alttan almak gerçekten fedakarlık mı yoksa istemediğimiz sonuçları yaşamamak adına bir kaçış mı?
Gerginlik olmasın diye alttan almak, tartışmaktan kaçınmak aslında karşımızdaki kişiyi önemsediğimiz için yaptığımız bir davranış değil; derinlere daha çok indiğimizde içimizde bir yerlerde kendimiz için yaptığımız bir davranış… Çoğu zaman kaygınızın esiri olursunuz.
“Gerginlik çıkmasın.”
“Problem daha fazla büyümesin.”
“Kendimi doğru bir şekilde ifade edemezsem?…” gibi düşünceler sessiz kalmaya iter.
Neden?
Genellikle alttan alan tarafa baktığımızda karşısındaki kişiyi memnun etmek adına, onun kendisi hakkında ne düşündüğünü, yüzünün ifadesinin ne olduğunu yakalamaya çalışır. Onun gözlerinden kendisine yönelik olumsuz hissettirecek bir bakış gördüğündü kendini suçlanmış hisseder ve o olumsuz duygudan kaçınmak amacıyla anında bir çözüm arayışı içerisine girer. Bu durum aslında bütün mutluluğu, iyi hali ona endekslemektir bir nevi. Yani onun gözünde eğer iyiyseniz siz de mutlusunuz; ama onun gözünde kötüyseniz siz de mutsuz bir ruh halinde olursunuz. Veya bazen karşınızdaki kişi sizinle alakalı olmayan bir sebepten üzgünken bile bunu kendi ilişkinizden kaynaklandığını düşünüp vesvese yaparken bulabilirsiniz kendinizi… Bu vesveseler, ilişkiyi devam ettirme adına, ona neyin iyi geleceğini, neye mutlu olacağını bulmaya yönelik zihninizi meşgul eden düşünceler kurmanıza sebep olabilir…
İlişkide yaşanan problemleri halı altına süpürmek, duygudan kaçınmak; bazı konular her açıldığında bir tarafın kapatması, küsmesi, konu hakkında konuşamamak ilişkiyi nasıl bir evreye sürükler…? Bazen gerginlik olmadan, stres yaşamadan bazı problerin çözümü mümkün değildir. Yanlış bulduğunuz fikirleri, davranışları o üzülmesin diye veya ilişkinize zarar gelmesin diye doğruymuş gibi kabul etmek, buna karşı çıkmamak uzun soluklu sağlıklı bir ilişki yaşamanızı engelleyen bir davranış stilidir aslında. Çünkü sürekli alttan aldığımız ve idare ettiğimiz kişiler, zamanla en çok tahammül edemediğimiz ve en çok öfkelendiğimiz kişilere dönüşür.
Doğrusu nedir, ne yapılabilir?
Sizi rahatsız eden bir durum varsa susmayın da bağırmayın da … Öncelikle kendi duygunuzun farkına varın; kendinizi ifade etmek doğru bir şey, olması gereken bir şey. Duygularınızı yansıtın, ifade edin; ifade ederseniz o da size ifade eder. Çözülemeyen sorun yoktur, birbirini dinlemeyen taraflar vardır.
Etiketler: Aşk, Aşk ve ilişkiler, Çift İlişkileri, Evlilik, Evlilik Danışmanlığı, Eyüp Evlilik Danışmanlığı, fedakarlık, Gaziosmanpaşa Evlilik Danışmanlığı, Gaziosmanpaşa Psikolog, İlişki, Yaşam Önerileri Kategoriler: Yaşam Önerileri