Randevu Planla

    Çift ve Aile Danışmanlığı, Bireysel Danışmanlık, Cinsel Danışmanlık, Nöropsikolojik Değerlendirme ve diğer psikolojik danışmanlık randevularınız için dilediğiniz zaman arayabilirsiniz.

    İstanbul Uzman Psikolog Bilgilendirme Telefonu:
    0551 186 42 41

    E-Mail:
    [email protected]

    5 sene ago · · 0 yorum

    Utangaçlık Psikolojisi

    Utangaçlık Psikolojisi

    Kalabalık ortamlara girmek istemiyor, girdiğin yerlerde en sakin, kuytu köşelerde kimsenin seninle konuşmaması, soru sormaması umuduyla oturuyorsun… Konuşman gerektiğinde kızarıyor, ellerin terliyor… Kalabalık önünde konuşmak senin için eziyet, bayılacakmış gibi hissediyorsun. Grup içerisindeyken isteklerini asla dile getirmiyorsun… Kısacası “utangaçlık”  girdiğin çoğu ortamda seninle birlikte!

    Utangaçlık Psikolojisi…

    Utangaçlık Nedir?

    Utangaçlık toplumumuzda cinsiyet fark etmeksizin artış gösteren bir problemdir. Utangaçlık duygusunu herkes zaman zaman yaşar; yeni bir iş, yeni bir okula başlama durumunda mesela… Ancak uzun süreli devam etmesi durumunda artık problem haline gelir.

    Utangaçlık yaşayan kişi sosyal ortamlarda tedirginlik duyar, başkalarıyla birlikteyken ve ayrıyken sürekli davranışlarıyla ilgili endişe yaşar; davranışlarının karşı taraf açısından nasıl gözüktüğü üzerine zihninde çok düşünceler dolaşır.

    Genelde utangaçlık sorunu olan kişilerde sosyal beceri eksikliği bulunmaktadır. Bir başka deyişle ilişkisini başlatma ve sürdürme konusunda gereken bir takım sözel ya da sözel olmayan davranış becerilerini öğrenmemişlerdir.

    Örneğin, bir karşılaşma ya da tanışma anında ne yapacaklarını, bir sohbeti nasıl başlatacaklarını ve sürdüreceklerini ve nasıl vedalaşacaklarını bilmezler.  Topluluk içinde birçok şeye ilgisiz gibi davranırlar, yüzlerindeki ifadede neşe yoktur. Böylelikle o anda çevrede bulunan kişiler, onların kendileri ile ilgilendiklerini hissedemezler, bu da etkili iletişim kanallarını kapatır.

    Utangaçlık Nelerle İlişkilidir?

    Utangaç insan çevresindeki insanlara karşı utanılacak ve aptal duruma düşme, reddedilme ve yetersiz olmak gibi kaygılar taşır. Bu duyguyu yaşayan kişiler başkalarıyla birlikte olduğunda, bu kaygının nasıl giderileceğini değil, ne kadar fazla kaygılı olduğunu düşünür ve kaygısının daha fazla artmasına neden olur. Bu şekilde kısır döngünün içine girer.

    Sosyal kaygı herkes yaşayabilir; ancak utangaç olmayan insanlar kaygılarını mantıklı bir şekilde analiz edip kısır döngüye düşmeyebilir. Utangaç olanlar bu durumu kişiliklerinin bir parçası olarak görür; diğer kişiler ise bunun geçici olduğunu bilir. Bu durum daha çok erken yaş deneyimlerinden kaynaklanır. Anne ve babayla kurulan ilişkinin dinamiği, ilk okul ve arkadaşlık deneyimleri kişide utangaç bir yapıya sebep oluşturabilir.

    Utangaç kişilerin zihninden geçen otomatik düşünceler nelerdir:

    • Kendimi aptal durumuna düşüreceğim.
    • Herkes benim gerçekten salak olduğumu düşünecek.
    • Söyleyecek hiçbir şey bulamayacağım. Donup kalacağım.
    • Eğer ağzımı açarsam sesim bir tuhaf çıkacak.
    • Kalbim fena halde çarpıyor, ya kalp krizi geçirirsem.
    • Delirebilirim.
    • Çok tuhaf görünüyor olmalıyım.
    • Bir kaçabilsem.
    • Herkes beni süzüyor.
    • Ne kadar sıkıcı olduğumu düşünüyorlar.
    • Kendimi kontrol edemeyeceğim.
    • Kızaracağım, titreyeceğim…

    Utangaçlıkla Nasıl Başa Çıkılır?

    Yaşanan duygular ve kaçınma davranışları kişinin günlük yaşamını, performansını ve ilişkilerini olumsuz etkileyecek düzeye geldiğinde bunu önlemeye çalışmak için bir uzmandan yardım alınmasında fayda vardır. Uzman bu noktada önce kişinin yaşadığı sıkıntının nedenlerini ve türünü anlamaya çalışır, onun için en uygun müdahale planını çıkarır. Bazı insanlar çeşitli düşünce şekillerini değiştirmeye çalışarak, bazıları sosyal beceriler konusunda kendini geliştirerek, diğerleri ise daha fazla davranış değişikliği yaparak sorunlarının üstesinden gelebilir.

    “Utangaçlık Psikolojisi” paylaşımlarımı instagram profilimden takip edebilirsiniz.

    Gaziosmanpaşa Küçükköy’de ‘Utangaçlık Psikolojisi’ tedavisi için benimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

    Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , Kategoriler: Yaşam Önerileri

    psikologozgeakcay

    Özge Akçay

    Lisansımı İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü‘nden Yüksek Onur Derecesi alarak mezun oldum. İstanbul Ticaret Üniversitesi‘nde yüksek lisansımı tamamladım. Üniversite yılları içerisinde İstanbul Üniversitesi Beyazıt Çocuk Kreşi’nde, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E.A. Hastanesi’nde, Yağmur Çocuklar Psikolojik Danışmanlık ve Özel Eğitim Merkezi’nde stajyer psikolog olarak görev aldım; TEGV ‘ de çocuklarla gönüllü olarak çalışmalar yürüttüm.

    Bir cevap yazın